SPICY APPLE PIE
Efterår og æbler går hånd i hånd. Denne weekend har jeg lavet en krydret æbletærte til familien og faldt i god jord med lidt flødeskum.
Autumn and apples go hand in hand. This weekend I have made a spicy apple pie with a little whipped cream for the family.
INGREDIENSER TIL KRYDRET ÆBLETÆRTE:
DEJ
200 g koldt smør
300 g hvedemel (ca. 5 dl)
4 spsk flormelis
2 æggeblommer
1 spsk vand
KRYDRET ÆBLEFYLD
100 g smør
200 g sukker (ca. 2½ dl)
10 skrællede æbler i både,
1 tsk stødt kanel
½ tsk stødt kardemomme
INGREDIENTS TO THE CROSSED EARTH:
DOUGH
200 g of cold butter
300 g wheat flour (about 5 dl)
4 tablespoons of flour
2 egg yolks
1 tablespoon of water
SPICY APPLE STUFFED
100 g butter
200 g sugar (about 2½ dl)
10 peeled apples in both,
1 teaspoon stewed cinnamon
½ teaspoon bumped cardamom
200 g sugar (about 2½ dl)
10 peeled apples in both,
1 teaspoon stewed cinnamon
½ teaspoon bumped cardamom
DEJ
Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt flormelis,
æggeblomme og vand og saml hurtigt dejen. Form dejen til en kugle og lad
den hvile tildækket i køleskabet i mindst ½ time.
KRYDRET ÆBLEFYLD
Kom smør og sukker i en pande og
lad det smelte ved kraftig varme og under omrøring til sukkerblandingen
er lysebrun. Vend æblebådene i det lysebrune sukker. Lad æblerne koge i
ca. 2 min. til de er lysebrune, og sukkeret er flydende. Tag panden af
varmen og vend kanel og kardemomme i.
Tag dejen ud af køleskabet, og skub dejen ud i formen, så den dækker bund og sidder. Prik dejen med en gaffel og fordel æblebådene med gaffelen og hæld overskydende sukker over. Drys en håndfuld harvergryn over. Bag tærten midt i ovnen i ca. 25 min ved 200°.
DOUGH
Cut the butter into smaller pieces and crumble it in the flour. Add flour, egg yolk and water and quickly collect the dough. Pour the dough into a ball and allow it to rest in the refrigerator for at least ½ hour.
SPICY APPLE STUFFED
Bring butter and sugar to a pan and let it melt by high heat and stirring until the sugar mixture is light brown. Turn the apple boats into the light brown sugar. Let the apples boil for approx. 2 min. until they are light brown and the sugar is liquid. Remove the heat from the heat and turn the cinnamon and cardamom into.
Remove the dough from the refrigerator and push the dough into the mold to cover it and sit. Paste the dough with a fork and advantage the apple boats with the fork and pour excess sugar over. Sprinkle a handful of herring cream over. Put the pie in the middle of the oven for approx. 25 min at 200 °.
Kommentarer
Send en kommentar